Left arrow

Sve novosti

30.12.2022

“Kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja”

SOIH – Mreža žena s invaliditetom, po dvanaesti put provela je “Kampanju 16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja”. Riječ je o međunarodnoj Kampanji koja se obilježava svake godine od 25. studenoga - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. prosinca - Međunarodnog dana ljudskih prava.

Kampanja se provodila s ciljem senzibiliziranja i podizanja svijesti šire javnosti o velikoj pojavnosti i žurnoj potrebi djelovanja u cilju sprječavanja nasilja nad ženama i djevojkama, a posebice nad ženama i djevojkama s invaliditetom. Poseban cilj ove godine, pod motom #pokrenite bio je potaknuti Vladu Republike Hrvatske da skloništa za žene žrtve nasilja učini potpuno pristupačnim ženama s invaliditetom i to građevinski, komunikacijski i orijentacijski.

U provedbu Kampanje uključile su se aktivistice SOIH – Mreže žena s invaliditetom koje su u 14 lokalnih jedinica na području Republike Hrvatske provodile brojne aktivnosti:

  • - dijeljenje bijelih vrpci u školama
  • - dijeljenje bijelih vrpci na javnim mjestima
  • - dijeljenje razglednica u dječjim vrtićima
  • - održavanje promotivnog štanda
  • - snimanje videospota s porukom na hrvatskom znakovnom jeziku
  • - gostovanje u medijima.


Provedene aktivnosti predstavljene su na online Okruglom stolu kojega je SOIH organizirao dana 22. prosinca 2022. Okrugli stol moderirala je Gordana Jurčević, predsjednica SOIH - Mreže žena s invaliditetom, a rezultate provedene Kampanje predstavila je Martina Mokus, socijalna radnica SOIH-a. Kroz aktivnosti koje su se u Kampanji provodile poslana je snažna poruka o nužnosti eliminacije svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama, s posebnim naglaskom na važnosti edukacije.

Martina Mokus istaknula je iskustva SOIH - SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja koji u 2022. bilježi porasta broja slučajeva nasilja.

Okrugli stol bio je i prilika da se prikažu uspješno provedene aktivnosti SOIH – Mreže žena s invaliditetom u 2022. godini. Pregled aktivnosti dala je Marica Mirić, predsjednica SOIH-a, počevši od Kampanje Milijarda ustaje protiv nasilja u obitelji, preko obilježavanja 8. ožujka – Međunarodnog dana žena, održavanja Sedmodnevnog treninga članica SOIH - Mreže žena s invaliditetom u Rovinju, do obilježavanja 22. rujna – Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Posebno impresivan bio je osvrt savjetnice pravobraniteljice za osobe s invalditetom (POSI) Branke Meić Salie koja je naglasila veliko zadovoljstvo onim što je čula, ali i istakla značaj zajedničkog djelovanja Ureda POSI i SOIH-a na ovom izazovnom pitanju.

U završnom dijelu Okruglog stola sudionici su pohvalili sve napore i inicijative koje se u okviru ove Kampanje poduzimaju s ciljem osvještavanja problema rodno uvjetovanog nasilja u društvu, što je nužan preduvjet za praktično djelovanje – prepoznavanje slučajeva nasilja i reagiranje, odnosno njegovo sprječavanje.

Posebnu pažnju privukao je video “STOP nasilju nad ženama s invaliditetom” izrađen u okviru Kampanje, a kroz koji se šalje posebna poruka u cilju sprječavanja nasilja nad gluhim ženama koji možete pogledati u nastavku.

Izvor: HSUIR

Preuzmi PDF na linku:
“Kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja”

Možda će vas zanimati