Left arrow

Sve novosti

22.4.2024

Program “Korak bliže”

Program “Korak bliže”

Program “Korak bliže” financira Karlovačka županija u sklopu javnog natječaja za financiranje projekata organizacija civilnog društva iz područja zdravstva i socijalne skrbi u Karlovačkoj županiji za 2022. godinu.

Cilj nam je ovim programom:

1) unaprijediti kvalitetu života osoba s invaliditetom i osnažiti njihovu jaču socijalnu uključenost kroz psihosocijalnu podršku osoba s invaliditetom

2) promicati volonterstvo, povećati broj volontera kako bi kroz organiziranja volonterskih akcija mogli osvijestiti širu javnost o različitim potrebama te povećati  opseg i dostupnost izvaninstitucionalnih socijalnih usluga što većem broju osoba s invaliditetom.

3) smanjiti socijalnu isključenost i diskriminaciju osoba s invaliditetom kroz organiziranje slobodnih aktivnosti osoba s invaliditetom, u cilju  povećanja uključenosti i razine kvalitete života osobe s invaliditetom.

Ciljane skupine

Sa stanovišta Udruge provođenje ovakvih programa dodatno osnažuje poziciju Udruge u lokalnoj zajednici, čini je prepoznatljivom i korisnom, ne samo sa stanovišta njenih članova, već i sa stanovišta civilnog organiziranja društva. Povećava pouzdanost članova u mogućnosti Udruge da pomogne u najtežim trenucima i stvara osjećaj pripadnosti i sudjelovanja u važnim zbivanjima u povećanju kvalitete života. Predloženi program ima veliki utjecaj na osobe s invaliditetom jer će se istim osigurati psihosocijalnu podršku u cilju poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom i povećanjem njihove socijalne uključenosti u zajednicu. Kroz promicanje volonterstva povećati će se broj volontera i osigurati bolja brigu i skrb o osobama s invaliditetom ali i razvoj novih izvaninstitucionalnih usluga kojima bi se jačao osjećaj pripadnosti zajednici i osigurala snažnija socijalna uključenost osoba s invaliditetom u aktivnosti zajednice te istovremeno poboljšavala razina kvalitete života osoba s invaliditetom. Programom će se dodatno dobiva i mogućnost razvoja sustava podrške osobama s invaliditetom jer bi se putem brošure (tiskane i digitalne) senzibilizirati javnost da bolje razumije probleme s  kojima se susreću osobe s invaliditetom u prometu i kako im mogu pomoći u rješavanju problema i poboljšanju kvalitete života.

Očekivani rezultati

Osim veće uključenosti osoba s invaliditetom u aktivnosti lokalne zajednice željeni rezultati ovog projekta su: 

1) psihosocijalna podrška osoba s invaliditetom za najmanje 6 osoba uz mogućnost povećanja o potrebama osoba s invaliditetom (dva puta mjesečno). U  izradi 50 brošura i 10 plakata "Problemi u prometu" sudjelovati će vanjski izvoditelj, te najmanje 6 osoba  s invaliditetom;

2)  organizacija 2 volonterske skcije sukladno potrebama na području lokalne zajednice gdje Udruga djeluje;

3) provedba 3 kreativne radionice za najmanje 6 osoba i provedba 3 sportske aktivnosti za najmanje 6 osoba;

Navedeni rezultati doprinijet će osnaživanju samopouzdanja osoba s invaliditetom, njihovu veću socijalnu uključenost u aktivnosti lokalne zajednice, jačanje osjećaja pripadnosti i uspješnije integriranje u društveni život sredine u kojoj žive, jači socijalni i društveni kontakt te duži i zdraviji život izvan institucija. Ostvarenje postavljenih rezultata imat će značajni utjecaj i na rad Udruge i svih njezinih zaposlenika i volontera koji će sudjelujući u planiranim programskim aktivnostima i sami razvijati nova znanja i vještine te biti uspješniji u svom radu i korisniji članstvu Udruge. 

Trajanje programa je od 1.6. do 31.12.2022., a dobiveni iznos je 5.000,00 kn.

Preuzmi PDF na linku:
Program “Korak bliže”

Možda će vas zanimati