Left arrow

Sve novosti

22.4.2024

Sedmodnevni trening članica SOIH-Mreže žena s invaliditetom

SOIH-Mreža žena s invaliditetom organizirala je tradicionalni Sedmodnevnitrening članica Mreže koji se provodi s ciljem unaprjeđenja znanjai vještina za zaštitu i promicanje ženskih ljudskih prava tejačanje kompetencija za rad sa ženama s invaliditetom u lokalnimzajednicama, a posebice ženama žrtvama nasilja i njihovomosnaživaju za prijavu nasilja.

Ovogodišnji Trening održan je od 23. do 30. srpnja u Centru M.A.R.E. u Rovinju,uz financijsku potporu Grada Zagreba, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RepublikeHrvatske.

U okviru Treninga, ravnateljica Doma za djecu i odrasle žrtve obiteljskog nasilja “Duga – Zagreb” Željka Barić sa suradnicama Macom Arlov Bokan i Senkom Damjanović provela je dvije edukacije iz područja obiteljskog nasilja i sveobuhvatan dvodnevni Trening savjetodavnih vještina koji se sastojao od 5 tematskih modula te cjelodnevnu Radionicu o savjetodavnim vještinama za telefonsko savjetovanje. Daria Udossi, mentorica za osobni razvoj i plesna terapeutkinja i plesačica, provela je Radionicu osobnog razvoja i plesa koristeći mindfulness metodologiju. Kristina Ivatović,magistra informatike, održala je Trening digitalnih vještina onajčešće korištenim i besplatnim Google alatima. Putem Zoom platforme uključio se doc.dr.sc. Tomislav Benjak, dr.med.specijalist javnog zdravstva, predstavnik Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) te je predstavio nacionalne preventivne programe koje provodi HZJZ, a to su preventivni pregledi za rano otkrivanje raka dojke, raka vrata maternice i raka debelog crijeva teslabovidnosti kod djece u dobi od četiri godine. Mira Katalenić iŠtefica Roginić, članice SOIH-Mreže žena s invaliditetom,provele su radionicu “Mijenjam svijet, njegujem cvijet – sebe” usmjerenu na osvještavanje unutarnjeg “ja”. Putem video zapisa Akademije liderstva za organizacije civilnoga društva provedene su radionice koje su obuhvatile Kritičko razmišljanje, Izlazak iz zonekomfora i Autentično vođenje. Zamjenica pravobraniteljice za osobes invaliditetom Mira Pekeč Knežević predstavila je položaj žena s invaliditetom u Hrvatskoj i pozitivne pomake u području obrazovanja i zapošljavanja žena s invaliditetom. Uz to, prikazala je i najnovije rezultate istraživanja o seksualnosti ireproduktivnom zdravlju žena s invaliditetom u RH. Članice Mreže Marica Mirić i Ivana Kučina predstavile su Nacionalni plan za ravnovnopravnost spolova do 2027. i pripadajući Akcijski plan, dokje izradu Akcijskog plana SOIH-Mreže žena s invaliditetom moderirala Gordana Jurčević, predsjednica Mreže.

Edukacije,radionice i treninzi ovogodišnjeg Sedmodnevnog treninga bili su iznimno korisni, poticajni i inspirativni za članice SOIH-Mreže žena s invaliditetom koje su izrazile veliko zadovoljstvo odabirom tema. Okruženje i sinergija Mreže i ove je godine motivirala članice i osnažila ih za preuzimanje inicijative u njihovim zajednicama za pokretanje pozitivnih promjena, ali i za brigu o sebii njegovanje svojeg unutarnjeg cvijeta.

Na Treningu su sudjelovale 34 članice Mreže koje su predstavnice Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije, Društva multiple skleroze Koprivničko-križevačke županije, Udruge invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom Grada Duga Resa, Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet,Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, Udruge osoba s invaliditetom Slatina, Udruge invalida rada Zagreba, Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije, Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba, Udruge distrofičara Krapina, Društva distrofičara Zagreb, Udruge civilnih invalida rata Grada Zagreba i Društva multiple skleroze Osječko-baranjske županije.

Žene s invaliditetom nalaze se u posebno nepovoljnom položaju i još većem riziku jer su ovisne o partneru ili drugim članovima obitelji, stogaće SOIH-Mreža žena s invaliditetom nastaviti djelovati napodizanju razine svijesti o nasilju, osnaživanju žena sinvaliditetom za prijavu nasilja te pružanju zaštite i podrške za izlazak iz nasilnog okruženja. U tu svrhu u razdoblju od srpnja 2023. do srpnja 2024. godine Mreža će djelovati sukladno izrađenom i usvojenom Akcijskom planu SOIH-Mreže žena s invaliditetom.



Preuzmi PDF na linku:
Sedmodnevni trening članica SOIH-Mreže žena s invaliditetom

Možda će vas zanimati