Left arrow

Sve novosti

22.4.2024

Svečana skupština u povodu 20 godina rada Udruge

Dvadeset godina djelovanja Udruge invalida rada i ostalih osoba sa invaliditetom grada Duga Resa


Udruga invalida rada i ostalih osoba sa invaliditetom grada Duga Resa osnovana je 17. prosinca 2001. i ove godine navršava se dvadeset godina  njenog djelovanja. Tim povodom će se 20. listopada 2021. godine održati Svečana skupština Udruge na kojoj će se obilježiti ovaj događaj. Dugogodišnjim članovima, suradnicima i volonterima će se dodijeliti prigodne plakete i zahvalnice za doprinos njenom radu, usmjerenom na pružanje pomoći, poboljšanje statusa, smanjenje marginalizacije te uključivanja osoba sa invaliditetom s područja Duge Rese i šire regije u zajednicu.


Udruga je osonovana s namjerom da se regulira status i pomogne osobama s težim invaliditetom koje su invaliditet stekle radeći u Pamučnoj industriji Duga Resa. Te osobe imale su različite probleme, od teškoća s dostupnosti i snalaženjem u komunikaciji s institucijama do rješavanja svakodnevnih problema kao što je nabavka osnovnih namirnica, odlazak k liječniku i još dosta toga gdje im je trebala tuđa pomoć.


Udruga je s vremenom proširila djelovanje i sada u svoje članstvo uključuje i ostale osobe koje su na različite načine stekle invaliditet, nastojeći potaknuti njihov angažman na uzajamnom povezivanju, zajedničkom djelovanju prema institucijama  i razmjeni iskustava u rješavanju problema osoba sa invaliditetom.


Dosta vremena predstavnici Udruge su volonetrski odlazili na teren nastojeći pružiti potrebnu pomoć svojim članovima. Nakon pokretanja programa osobne asistencije za osobe sa invaliditetom, čiju su organizaciju preuzele udruge, Udruga invalida rada i ostalih osoba sa invaliditetom grada Duga Resa pokrenula je više projekata i programa koji se financiraju iz EU fondova i drugih izvora. Njihova svrha je pružanje direktne pomoći osobama s teškim invaliditetom, kao i pomoći organizaciju različitih događanja usmjerenih na smanjenje socijalne isključenosti, odnosno na suradnju s obiteljima i različitim službama s ciljem da se izbjegne smještaj u institucije.


Sve navedeno je rezultiralo da Udruga invalida rada i ostalih osoba sa invaliditetom grada Duga Resa danas zapošljava više od 20 osobnih asistenata koji se brinu o članovima Udruge s teškim invaliditetom te provodi više projekata čija ukupna vrijednost prelazi 5milijuna kuna.


Kao svojevrsno priznanje za ustrajnost u dosadašnjem radu Udruzi je od 1. siječnja 2021. godine odobren trogodišnji Program institucionalne podrške od strane Nacionalne zaklade za civilno društvo. Kroz taj program Udruga treba dodatno organizacijski ojačati i s novim članovima i projektima nastaviti rad na poboljšanju statusa osoba sa invaliditetom na području grada Duge Rese i šire regije.


Duga Resa, 18. listopada 2021.


Predsjednik Udruge Ivan Moguš

Preuzmi PDF na linku:
Svečana skupština u povodu 20 godina rada Udruge

Možda će vas zanimati